Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jak wejść na rynek food trucków Polsce.

Dla kogo?

Przyczepa gastronomiczna to dobry pomysł dla osób dla których gotowanie jest pasją. Dla indywidualistów którzy nie przepadają za pracą w dużym zespole. W food trucku można pracować samemu, ewentualnie zatrudnić ograniczony personel. Mieć ciągły kontakt z klientami. Odwiedzać różne miasta łącząc prace z przyjemnością.

Skąd pieniądze na otwarcie biznesu?

Oczywiście otwarcie biznesu opartego na sprzedaży posiłków w przyczepie gastronomicznej jest dużo tańsze od otwarcia stacjonarnej restauracji. Jest wiele możliwości pozyskania środków na start biznesu. Najlepszym wyjściem jest inwestycja z własnych oszczędności. Niestety najczęściej jest to niemożliwe z powodu braku własnych środków. Z pomocą mogą przyjść tu inne formy finansowania takie jak dotacje z Urzędu Pracy lub Unii Europejskiej czy po prostu kredyt. Aby uzyskać dotacje na zakup food trucka z Urzędu pracy należy w pierwszej kolejności sprawdzić czy taka dotacja umożliwia finansowanie handlu obwoźnego. Działalność food trucków to PKD 56.10.B, czyli „ruchome placówki gastronomiczne”. Niestety ale nie wszystkie dotacje można wykorzystać w tym właśnie celu.

Co zaoferować w swoim food trucku?

W przypadku przyczep gastronomicznych masz praktycznie nieograniczone pole manewru. Ma to swoje dobre i złe strony. Masz ogromny wybór tego co chcesz zaoferować swoim klientom, jednak tak wiele opcji stwarza ryzyko ze po prostu nie trafimy w gusta potencjalnych klientów. Aby stworzyć menu twojego food trucka w pierwszej kolejności musisz zdecydować jaki rodzaj kuchni będziesz serwować. Aby sprawdzić co obecnie jest na topie wystarczy pojechać na zlot food trucków. Sezon na takie zloty trwa od wiosny do wczesnej jesieni. Bez trudu zorientujesz się tam do których przyczep gastronomicznych są najdłuższe kolejki a co z tym związane jaka kuchnia jest w tym momencie na czasie. Na początek musisz określić czy w swoim food tracku będziesz serwował jedzenie takie jak hot-dogi, zapiekanki, frytki czy np. kuchnię azjatycką lub grecką a może postawisz na napoję (np. na bazie yerba mate, kawy czy po prostu shake) lub słodkie przekąski np. lody, gofry, donuty czy pączki. W dalszej kolejności pozostaje ci stworzyć szczegółowe menu które przed wypłynięciem na szerokie wody najlepiej przetestować w gronie znajomych i rodziny.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz